Sistemski pogled na coaching

17. 11. 2020 Strokovno srečanje
Sistemski pogled na coaching
Sistemi v katere vstopamo v procesu coachinga

 

Kot coachi se moramo zavedati, kdaj in kako vstopamo v klientov sistem in vedeti, kako iz njega tudi izstopiti. Kako razvijati odnos vzajemnega spoštovanja in zaupanja. Gradnja odnosa s klientom je na začetku lahko hkrati razubrljivo in zahtevno. Za coacha namreč vedno obstaja nevarnost, da se prehitro in prekmalu poglobi v proces coachinga, brez, da bi zgradil dobre temelje ali razumel sisteme, v katere vstopa.

Sistem je več elementov, ki so med seboj povezani v nenehno spreminjajočem se razmerju. Naš prvi sistem je naša družina, zato se začnemo učiti, kako sistemi delujejo takoj, ko se rodimo. Tako prirojeno je, da se ga največkrat ne zavedamo. To razumevanje sistemskega vedenja vzamemo s seboj v vse druge skupine, ki jim v življenju pripadamo.

Kakovosten odnos temelji na zaupanju, izkazovanju spoštovanja klientove identitete, zaznavanja, sloga in jezika z zavedanjem sistemov, katerih del je. To zahteva fleksibilnost v vedenju, prizadevanje razumeti drugega v njem lastnem kontekstu, kar lahko vključuje njegovo identiteto, okolje, izkušnje, vrednote in prepričanja. Kot coachi, kakšna je naša samoreflektivna praksa in kako pogosto delamo revizijo coaching odnosa? Ali smo jo sploh kdaj?

Najpomembnejša veščina v grajenju odnosa je zavedanje drugega in sebe v odnosu na drugega. Iz zavedanja nastane odnos.  Takšen, ki ustvarja varno, podporno okolje, ki bo klientu omogočilo trajen napredek in transformacijo.

Na delavnici smo se poglobili v sistemski pristop v coachingu skozi ključni kompetenci 

 • Razumevanje sebe 
  • sistemi, ki delujejo na coacha, 
  • zavedanje sebe v odnosu na drugega
  • elementi pregleda coaching srečanja
  • refleksija  
 • Gradnja odnosa v coaching procesu  
  • gradnja odnosa in zaupanja (identiteta, zaznava, slog)
  • sistemi, ki delujejo v procesu coachinga
  • zavedanje drugega v odnosu na sebe
  • sistemi, ki delujejo na klienta pri gradnji odnosa
  • elementi revizije coaching odnosa

 


 

Delavnico je vodila

Jasna Knez

ICF ACC & EMCC EIA SENIOR, Executive & Team Coach, Coaching Mentor in Jungian Coaching Master Trainer ter podpredsednica ICF Chapter Slovenia.

Jasna se je  specializirala za transformacijski vodstveni & poslovni coaching ter timski coaching v podjetjih in organizacijah, kjer uporablja sistemsko & integralno teorijo ter Jungovo psihologijo. Vključuje nove napredne pristope pri razvoju poslovnih potencialov posameznikov in organizacij. S coachingom se aktivno ukvarja od leta 2009. Verjame, da sami ustvarjamo svojo realnost, zato se zanjo učenje nikoli ne konča. Uči se od najboljših. Njen mentor in supervizor pri timskem coachingu je dr. David Clutterbuck, ustanovni član EMCC, pri poslovnem coachingu Sami Bugay MCC & Mentor Coach ter akreditator pri ICF, pri Jungian Coachingu dr. Avi  Goren Bar, ustanovitelj metodologije. Jasna sodeluje kot trenerka in facilitatorka pri več mednarodnih akreditiranih coaching in vodstvenih programih.  

O sebi pove: “Delo, ki ga opravljam me navdušuje in bogati. Moja strast je odkrivanje neizkoriščenega potenciala pri ljudeh, ki ga lahko s pravo stopnjo podpore, izziva in spodbude obudimo, da dosežejo tisto, kar si želijo. Transformacija posameznikov pa se lahko zgodi le z ustvarjanjem varnega in »pravega« prostora za delo. Zato sem vedno osredotočena na to, kako lahko za vas, najdem najboljši pristop, da premagate svoje največje izzive in dosežete želene rezultate. Sama temu rada rečem popotovanje junaka – pot odkrivanja in spoznavanja, kjer vas, kot vaš coach, v zaupnem procesu, podpiram pri vsakem vašem koraku.”

 


 

Strokovno srečanje sta organizirala

 

 


 

Prijavi se na naše e-novice