Coaching in mentorstvo v “new normal” – online diskusija

12. 05. 2020 Coaching in mentorstvo
Coaching in mentorstvo v “new normal” – online diskusija

Coaching in mentorstvo sta postali nepogrešljivi obliki osebnega razvoja, ki zaobjemata tako razvoj kadrov in prepoznavanje talentov kot tudi razvoja voditeljstva in spodbujanja podjetništva. Pravzaprav bi težko našli poklic oz. področje, kjer coaching in mentorstvo (še) nista našla svojega mesta.

Posebnost coachinga kot tudi mentorstva je v razvoju obojestranskega odnosa (med coachem in coacheejem in med mentorjem ter mentorirancem), ki bogati obe strani. Bomo to bogastvo uspeli ohraniti tudi v časih, ki prihajajo v obliki ‘new normal’? Kako se odraža dodana vrednost coachev in mentorjev? Kakšen pomen coachingu in mentorstvu pripisujejo uporabniki v teh izjemnih časih?

Čeravno se coaching in mentorstvo velikokrat med seboj prepletata, pa med njima obstajajo pomembne razlike, ki se manifestirajo tako v namenu kot tudi v uporabi različnih orodij. Kdaj torej prakticirati coaching in kdaj mentorstvo? Kako med coachingom in mentorstvo izbirajo uporabniki?

V online diskusiji z izkušenim mentorjem in coachem svetovne širine smo raziskovali, kako se pred našimi očmi spreminja svet coachinga in mentorstva, kaj je pri tem zares pomembno in kakšne priložnosti nam te spremembe prinašajo.

 

GOST STROKOVNEGA SREČANJA: MATEJ POTOKAR

Matej Potokar je certificiran executive coach s strani akademije Academy of Executive Coaching (AOEC) iz Velike Britanije. Ima več kot 25 let profesionalnih izkušenj iz podjetništva ter vodenja in prestrukturiranja uspešnih multinacionalk in več kot 15 let izkušenj iz mentorstva ter poslovnega svetovanja.

V bogati dolgoletni karieri in delu z velikimi (Fortune 500) podjetji je njegovo poslanstvo temeljilo na preoblikovanju njihovih strategij in poslovnih modelov, s ciljem doseganja najboljših rezultatov. Poleg dela v multinacionalkah pa je uspešne zgodbe pisal tudi v sodelovanju z manjšimi podjetji, kjer je gradil na njihovem podjetniškem duhu in širitveni strategiji.

Danes svoje bogato znanje prenaša na druge prek poslovnega coachinga, mentorstva in poslovnega svetovanja. Njegova glavna področja razvoja in poudarki so: načrtovanje in razvoj kariere, doseganje najvišjih rezultatov in ciljev, motivacija in obvladovanje stresa, retorika, komunikacija, osebnostna rast, itd. Pri ljudeh prepozna njihove najboljše lastnosti ter z njimi zgradi in izoblikuje njihovo najboljšo možno verzijo. Pokaže in ponudi jim orodja, s katerimi lahko potem sami dosežejo svoj največji potencial.

V svoji bogati karieri je zavzemal veliko vodstvenih položajev. Med drugimi je zasedal mesto izvršnega podpredsednika pri podjetju Cosylab, pred tem je petnajst let zavzemal številne vodstvene položaje pri podjetju Microsoft: od generalnega direktorja za storitve in podporo uporabnikom za Zahodno Evropo, kjer je vodil več kot 700-člansko ekipo v 14 državah, generalnega direktorja za storitve za Srednjo in Vzhodno Evropo, kjer je vodil ekipo 600 zaposlenih v 33 državah, direktorja za poslovne rešitve za Srednjo in Vzhodno Evropo, do mesta generalnega direktorja slovenske podružnice Microsofta. Pred tem je zasedal mesto direktorja pri podjetju Intertrade ITS. Njegovo delo mu je prineslo številna priznanja in nagrade za izjemne dosežke v poslovanju.

V preteklosti je zasedal položaj predsednika Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) in bil član uprave združenja CEEMAN (mednarodno združenje za razvoj managementa v dinamičnih družbah). Je uspešen javni govorec in predavatelj, ter aktiven član in udeleženec številnih uglednih poslovnih šol ter poslovnih združenj. Ima MBA iz Univerze v Kansasu (ZDA) in diplomo iz računalništva Univerze v Ljubljani. Tekoče govori slovensko, angleško, hrvaško in srbsko.

V branje in v raziskovanje:

Vse kar delajmo, delajmo s strastjo (Intervju z Matejem Potokarjem v reviji HR&M)

Vodja 4.0 (MQ revija, Matej Potokar)

 

DISKUSIJO JE POVEZOVALA: DANIJELA BREČKO

dr. Danijela Brečko je podpredsednica Slovenskega coaching združenja in direktorica inšituta Sofos. Več kot 25 let deluje v praksi poslovnega izobraževanja, svetovanja, mentoriranja in coachinga in je  leta 2009 organizirala prvo slovensko konferenco o coachingu,   leta 2012 pa skupaj s somišljeniki ustanovila Coaching akademijo ter so-ustvarjala standarde coachinga.  Je tudi mentorica v mentorski mreži Združenja Manager, Spirit ter Primorskem tehnološkem parkuRada posega po novih izzivih in raziskuje potenciale ljudi, ter jim pomaga premagovati trenutne meje. Pri delu uporablja  sodobne pristope v duhu paradigme »lean« in dela po načelu »zero waste economy« ter čim manjšega ogljičnega odtisa.

 

FOTOUTRINKI IZ DOGODKA

Prijavi se na naše e-novice