Kaj je coaching

Coaching je interaktiven proces, ki pomaga posameznikom in skupinam s pomočjo coaching orodij in tehnik razviti nova vedenja. Coacheva vloga v procesu coachinga je klientu pomagati jasno izoblikovati cilj, ustvariti novo okolje in nove vire, v katerem bo lahko razvil novo vedenje, ki ga bo vodilo do novih rezultatov.

Coaching se lahko izvaja kot poslovni ali kot osebni coaching (life coaching). Na področju poslovnega coachinga se lahko coaching izvaja individualno ali skupinsko.

Coaching izvajajo usposobljeni coachi, ki po standardih Slovenskega coaching združenja izkazujejo za to potrebne kompetence.

Organizacijski odbor za pripravo III. Coaching konference v Sloveniji (Brečko, Cukjati, Klopčič, Majhen, Seme, Žunec, Gruban, Brank, 2011), coaching definira kot ciljno usmerjen, sistematičen, sodelovalen in interaktivni proces med coachem in klientom (ali skupino) z namenom razvoja posameznika ali skupine.

Posameznik ali skupina ob podpori coacha osebnostno raste, preseže svoje notranje omejitve, da lahko v polnosti uresniči in živi svoje potenciale ter doseže željeno ravnovesje na zanj pomembnih življenjskih področjih. Bistvo coachinga so ozaveščanje, raziskovanje, razumevanje, učenje, spremembe, ustvarjanje novih vzorcev razmišljanja in delovanja.

Kako izbrati coacha

Ko najemate coacha imejte v mislih naslednje:

• Pozanimajte / informirajte se o coachingu (na temo coachinga je bilo napisanih na tisoče člankov v zadnjih nekaj letih).
  • Postavite si svoje cilje, na katerih boste delali s coachem.
  • Intervjuvajte tri coache, preden se odločite za enega. Povprašajte jih o njihovih izkušnjah, usposobljenosti in spretnostih. Prosite jih tudi za vsaj dve referenci.

Ne pozabite, coaching je pomemben in intimen odnos. Prepričajte se, da obstaja povezava, tisto nekaj, med vami in coachem, ki ga najemate.

Prijavite se na naše e-novice in prejeli boste aktualne informacije o coachingu.

Združenje DejavnostiKontaktPrijava za člane

O združenju