Coaching jadranje

15. 03. 2017 Izkustveni coaching
Coaching jadranje

Izkustveni coaching na jadrnici je potekal s posadko štirih coaching potnikov ter izkušenima profesionalnima coachema Draganom Kneževićem ter Romanom Kolarjem.

Jadralni coaching so bile moje sanje, ki so mi bile več kot očitno namenjene, saj so se mi tudi uresničile. Zelo sem vesela za izkušnjo, ki je bila izjemna zaradi sinergije okolja, novih poznanstev in neobremenjenosti članov posadke. Z vetrom v laseh, s pozitivno energijo sonca in morja sem doživela popoln odklop od vsakdanjika, ki mi je učinkovito pomagal pri raziskovanju globljih razsežnosti mojega trenutnega vprašanja. Močnejše doživljanje, slikovitejše predstave in notranji mir so odlikovali proces. Ob izredno spretnih in močnih vprašanjih mojega coacha sem v sebi našla točno tisto, kar sem v danem trenutku potrebovala in iskala. Dragoceno spoznanje, kam usmeriti veter, da napolni moja jadra in slediti smeri svojega srca in njegovih strasti. Proces je pustil neizbrisno sled in del njega se še odvija. Pogumno in srčno! Hvala za nepozabno doživetje in izjemen coaching proces!

Mojca


Okvirji vsakdanjika omejujejo naše sposobnosti poiskati enostavne poti. Enostavne poti lahko odkrijemo, če splezamo med vršace in zaokrožimo nad magistralami življenja. Doživimo pa jih skozi tišino, bučanje in neskončni horizont morske gladine. Dober poslušalec nam pomaga v mislih prepluti ”bonaco” in ukrotiti burjo, oživiti delfina v sebi ter nakrmiti galeba. Nevidni prijemi, sprememba ravnotežja nas nepričakovano postavi na pravo pot. Morje in pravi coach sta pravi pospeševalnik na poti do uspeha.

Toplo priporočam coaching na premcu in ob krmilu jadrnice ter kajuto za vmesni razmislek. Dvojec Roman & Dragan vas v mislih in v živo popelje čez brezvetrje in pomaga usmerjati skozi burjo. Marsikateri usodni problem lahko prepustite morju in na kopno priplujete z rešitvijo in začrtanimi koraki do nje.

Andrej


Coaching jadranje je bilo zame edinstvena izkušnja, saj je izrazita sprememba okolja vplivala na to, da sem na “vodi” lahko popolnoma odmislila obveznosti in se bolj osredotočila na sam coaching, na svoj coaching primer. V drugem okolju, v drugem kraju, na vodi in na jadrnici ni bilo več vsakodnevnega beganja uma in razmišljanja o malenkostih, temveč kvantni preskok globoko vase, v svojo biti. Vonj po morju in oglašanje ptic sproži močno sidro dopustovanja (najbrž za večino Slovencev moje generacije) in sprostitve. Kljub resni coaching temi, sem se počutila pomirjeno.

Marjana


Odkar sem začel jadrati z majhno jadrnico enosed, sem ugotavljal kako pozitiven učinek ima druženje z vetrom valovi soncem in vodo. Jadranje je zame najbolj pristna in oprijemljiva metafora iskanja svoje poti med unikatno linijo obale, otočki in skritimi čermi do želenega cilja. Odkar imam večjo jadrnico sem razmišljal o združevanju coachinga in jadranja. Ko sva z Draganom leto nazaj ugotavljala, da razmišljava o isti ideji, sva drug drugega spodbujala k realizaciji. In ideja je zaživela 26.3.2017 v Piranskem zalivu.

Naklonjen nama je bil dan v katerem se je vreme spreminjalo v idealnem dramaturškem loku. Depresivno sivo oblačno jutro z lahkim vetričem je zdrselo v popolno brezvetrje v katerem so nebo, kopno in morje postali eno. Iz te enosti nas je s sunki prebudila burja in narasla v močan veter, ki nas je pripeljal nazaj v pristan. V brezvetrju smo hranili dva galeba, v burji srečali delfina. In po pristanku se nam je pokazalo še sonce.

Izkazalo se je da je coaching jadranje proces, ki deluje močneje, kot sva si zamišljala. Okolje in aktivnosti povezane z jadranjem so izjemen pospeševalec procesa spreminjanja. Preskočili smo običajne faze spoznavanja udeleženih v coaching procesu. V trenutku smo bili vsi ”na isti barki” in vsak zase v globini odprti do svojega problema. Vse je bilo izjemno skoncentrirano. Tako uvidi v stanje, kot rešitve so se ponujali z ekspresno hitrostjo. V uri pogovora se je strnilo tisto, kar se običajno zgodi po treh enournih coaching srečanjih. Sam proces, ob vseh potrebnih aktivnostih v ozadju, zahteva več energije in več časa, tako od coach-a kot tudi klienta. Ves trud pa je obema poplačan z doseženo novo perspektivo in že začeto spremembo.

Roman


Imel sem vizijo o coaching jadranju že enkrat zdavnaj, več kot 15 let nazaj. Toliko je bila navdihujoča, da sem jo kar nekako potopil globoko v morje, dokler je nisem omenil Romanu. On je idejo že čutil in prepoznal ter rekel, gremo, poskusimo.

Dva coacha, dva mornarja, sta se v prvi izvedbi zoperstavila vremenski napovedi, priklicala veter in le morske kapljice. Žreb je določil tri izbrance in mi smo začeli. Končna priprava na coaching proces se je začela s kavo in klienti so si izbrali enega od coachev. Nadaljevali smo na pomolu pred odhodom, kjer se je coaching proces že začel.

Z odpiranjem v nekaj minutah, kot da so se odprla ena težka in velika vrata pri vsakem od klientov. Veter vzdolž priveza jadrnice, kot da nam je varoval zaupnost in zasebnost. Kot coach vse slišim in med vkrcavanjem na jadrnico, kot da poslušanje še vedno teče. Teče tudi proces pri klientu, kar se čuti in je videti, ko se začne coaching ena na ena.

Coaching je na jadrnici takšen kot mi, odprti in aktivni v svoji dinamiki. Kot veter v jadrih, je moč v minimalizmu besed, manjših intervencij, zaznavanju celovitosti klienta/coacheea in cele zgodbe. Vse to je prineslo dragocene “aha” vpoglede. Vendar ni bilo vse lahko in kot zgodba s “happy endom”. Ko se morje peni in kapljice padejo na lica, ostaja skrivnost ali so to solze ali morske kaplje. Le morje ve.

Tišina ob morju, kot da dodatno deluje na proces, kot da krepi vpoglede in dejanje ki sledi.

Dragan

Prijavi se na naše e-novice